You are here

Glossary

Introduction Glossary - Index

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Antioxidant

Een antioxidant is een stof die in staat is om de schade, veroorzaakt door vrije radicalen (moleculen die giftig zijn voor het lichaam en die de huidveroudering versnellen), te neutraliseren of te verminderen.

Ze zijn van nature aanwezig in het lichaam en kunnen aan de hand van voeding worden opgenomen. Vitamine A, C en E zijn antioxidanten die we vaak terugvinden in de samenstelling van anti-agingproducten. Om meer te weten te komen over antioxidanten, raadpleegt u ons artikel over oxidatieve stress en onze tips om te genieten van de anti-agingeigenschappen van voeding.

Collageen

Collageen is een vezelrijk eiwit dat de huid stevigheid verleent. Het wordt geproduceerd door fibroblasten, cellen die het grootste deel uitmaken van het bindweefsel (ze vormen de link en steun tussen de verschillende weefsels en organen).

Collageen wordt in de cosmetica gebruikt om het volume van het gezicht te herstellen, om zo de ouderdomstekenen te verminderen.

Cortisol

Cortisol is een hormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd uit cholesterol. Het speelt een rol in het evenwicht van de bloedsuiker en de vrijgave van suiker uit de lichaamsreserves, om tegemoet te komen aan een toegenomen energievraag, bijvoorbeeld tijdens een stressvolle situatie.

Cortisol heeft ook een impact op een regelmatige slaap, en bijgevolg ook op het celregeneratieproces. De afscheiding ervan is maximaal tussen 6 en 8 uur 's ochtends, en neemt naar de avond toe af.

Om meer te weten te komen over de rol van cortisol in de huidveroudering leest u ons artikel over stress.

DNA

DNA is de afkorting van deoxyribonucleic acid, in het Nederlands desoxyribonucleïnezuur, een essentieel bestanddeel van chromosomen dat de erfelijke informatie van elk individu bevat. Vanuit het DNA krijgen de cellen de informatie die ze nodig hebben om juist te functioneren. Dit patroon wordt onderbroken wanneer de DNA-structuur wordt gewijzigd, bijvoorbeeld door de ultravioletstralen (UV-stralen) van de zon. In de ergste gevallen kunnen er zich dan mutaties voordoen. Deze kunnen zorgen voor een versnelling van de huidveroudering of leiden tot een toegenomen risico voor de ontwikkeling van huidkanker.

Om meer te weten te komen over de werking van de zon op het DNA van de huidcellen, leest u ons artikel over de effecten van de zon op de huid. Bent u op zoek naar advies over hoe u huidwijzigingen veroorzaakt door UV-stralen kunt vermijden, lees dan onze tips voor het verzorgen van aan de zon blootgestelde huid.

Elastine

Elastine is een eiwit dat wordt gebruikt in de vorming van weefsels en organen. Elastinemoleculen zorgen ervoor dat het bindweefsel sterker en elastischer is. Met de tijd produceert het lichaam minder elastine, waardoor de huid dunner wordt en rimpels sneller verschijnen.

Vrije radicalen ontstaan onder invloed van UV-stralen. Ze beschadigen de huidcellen en veroorzaken zo een daling in de productie van elastine.

Om meer te weten te komen over dit onderwerp leest u ons artikel over de zon en huidverouderingen onze tips om u te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon.

Fibroblasten

Fibroblasten, cellen in de vorm van raketten of sterren, zijn afkomstig uit de bindweefselcellen van de huid (bindweefselcellen van de vullende en ondersteunende weefsels van het lichaam). Ze produceren collageen en elastine, twee stoffen die de huid stevigheid en soepelheid geven en een belangrijke rol spelen in het herstellen van huidletsels.

Glycatie

Glycatie, een chemische reactie die plaatsvindt in de lederhuid, waarbij een te hoge concentratie van suiker in het bloed - glucosemoleculen uit voeding kan reageren met de moleculaire structuren van eiwitten. Dit kan leiden tot een verstoring van de lederhuid.

Dit fenomeen kan schade veroorzaken aan de cellen, weefsels en bloedvaten en leidt tot een versnelde huidveroudering.

Om te weten te komen hoe u dit kunt beperken, kunt u ons dossier raadplegen waarin de relatie wordt uitgelegd tussen voeding en huidveroudering .

Hormoon

Een hormoon is een stof geproduceerd door een zogenaamde endocriene klier. Het komt vrij in het bloed en werkt specifiek in op een bepaald orgaan of weefsel om de werking ervan te wijzigen.

Het hormoon is een transmitter van chemische boodschappen en stimuleert of voorkomt de werking van de receptor.

Om te weten te komen welke hormonen betrokken zijn bij de huidveroudering leest u ons artikel Stress en veroudering en Slaap en veroudering.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een molecule samengesteld uit een combinatie van suikers. Het komt van nature voor in het lichaam, vooral in het bindweefstel en in andere biologische vloeistoffen om ze viskeus of stroperig te maken.

In de huid vult het hyaluronzuur de ruimte tussen de cellen en draagt het bij tot de hydratatie en cohesie van de weefsels. Het wordt in de cosmetica gebruikt voor zijn hydraterende eigenschappen en in de esthetische geneeskunde als vulmiddel.

Voor meer informatie leest u de bijkomende informatie over hyaluronzuur en ons artikel over hyaluronzuurinjecties.

Keratine

Keratine is een eiwit met als belangrijkste kwaliteiten zijn stevigheid en soepelheid. Ze wordt geproduceerd door cellen die keratinocyten heten, en is terug te vinden in het haar, de wimpers, de nagels, maar ook in de bovenste laag van de opperhuid, die ze beschermt tegen externe agressie en waaraan het weerstand en soepelheid biedt.

Om meer te weten te komen, leest u onze artikels over de huidstructuur en over zonnevlekken. Sommige vlekken worden immers veroorzaakt door keratose, door een te grote blootstelling aan de zon.

Lederhuid

De lederhuid is een van de drie huidlagen en ligt tussen de opperhuid (de buitenste laag van de huid) en de onderhuid (de diepste huidlaag). Ze beschermt de subcutane zone en regelt het warmteverlies van ons lichaam. Ze geeft ook voeding door aan de opperhuid.

Ze bevat:

Om meer te weten te komen over de huid en hoe ze functioneert, leest u ons speciale artikel over de huidstructuur.

Melanine

Melanine is een donker pigment dat geproduceerd wordt door de cellen die we melanocyten noemen.

We vinden ze terug in de huid, het haar en het oogmembraan. Ze moet de huid beschermen tegen de ultravioletstraling van de zon, die de huidveroudering versnelt en het risico van huidkanker vergroot.

De erfelijkheid en de hormonale stimulatie van de melanocyten bepalen de hoeveelheid melanine waarover een individu beschikt.

Voor meer informatie leest u onze artikels over de gevolgen van de zon voor de melanineproductie van de huid en zonnevlekken.

Melanocyten

Melanocyten zijn cellen die we voornamelijk terugvinden in de opperhuid en de lederhuid. Hun functie is het produceren van melanine, een pigment dat de huid, het haar en de ogen kleurt en dat ons beschermt (of toch deels) tegen de schadelijke gevolgen van ultravioletstraling. Dit fenomeen heet melanogenesis.

Om meer te weten te komen over de effecten van de zon, melanocyten en de melanineproductie, neemt u een kijkje op onze pagina over zonnevlekken.

Melatonine

Melatonine, een natuurlijk hormoon dat geproduceerd wordt door de pijnappelklier, helpt bij het onder controle houden van het ritme van de slaap- en waakfasen. Het wordt ook 'slaaphormoon' genoemd, omdat het inderdaad dit hormoon is dat ons helpt inslapen.

De afscheiding ervan neemt toe kort na het vallen van de avond. Het melatonineniveau piekt tussen 2 uur en 4 uur 's ochtends en neemt dan opnieuw af.

Om te ontdekken waarom melatonine ook kan worden beschouwd als een anti-aginghormoon, leest u ons artikel over slaap en huidveroudering .

Microcirculatie

De term microcirculatie verwijst naar de bloeddoorstroming in bloedvaten met een diameter van minder dan 50 micron. Ze zijn georganiseerd in een onafhankelijk en groter netwerk van bloedvaten en zorgen voor de irrigatie van de huid, de slijmmembranen en de zachte weefsels (adipeus weefsel, bindweefsel, spieren).

De microcirculatie is van fundamenteel belang omdat ze bloed tot in de cellen brengt en dus ook voor de nodige voedingsstoffen en zuurstof zorgt die de cellen nodig hebben om goed te functioneren.

De microcirculatie is actiever 's nachts en zorgt dan voor een versnelling van de celvernieuwing. Daarom beperkt een slaapgebrek de celvernieuwing met een onmiddellijk zichtbaar gevolg: een doffe teint.

Omega 3

Omega-3-vetzuren zijn poly-onverzadigde vetzuren die een rol spelen in de structuur van het zenuwstelsel. Ze zijn van essentieel belang omdat het lichaam ze niet zelf kan produceren. Het is daarom belangrijk om er voldoende op te nemen via de voeding. Omega-3 zit vooral in vette vis (tonijn, makreel, sardines, haring...), maar ook in raapzaad-, sojaboon-, lijnzaad- en walnotenolie.

Voor meer informatie leest u ons artikel over voeding en haar effect op de huid.

Omega 6

Omega 6 is een poly-onverzadigd vetzuur dat een preventieve rol speelt bij ontstekingsprocessen. Net zoals omega 3 is omega 6 van essentieel belang omdat het lichaam het niet zelf kan aanmaken. We halen het uit oliën van oliehoudende vruchten en groenten (raapzaad, zonnebloem, noten, maïs, druivenpitten, bernagie en zelfs sleutelbloem).

Voor meer informatie leest u ons artikel over voeding en haar effect op de huid.

Onderhuid

De diepste laag van de huid, de onderhuid of hypodermis, bestaat voornamelijk uit vetweefsel.

De onderhuid wordt doorkruist door bloedvaten en bevat zweetklieren en de wortels van langere haren.

Om meer te weten te komen over de huid en hoe ze werkt, leest u ons artikel over de huidstructuur.

Opperhuid

De bovenste laag van de huid, de opperhuid, beschermt de lederhuid en het hele lichaam tegen de buitenwereld, dankzij haar ondoordringbaarheid, stevigheid en flexibiliteit. Terwijl de keratine die ze bevat ons beschermt tegen fysieke factoren (wind, zon, vocht en tocht...) en chemische factoren (zoals vervuiling), beschermen de Langerhanscellen onze immuniteit.

De opperhuid zelf is samengesteld uit verschillende lagen, waarin we in het bijzonder melanocyten terugvinden, de cellen die aan de basis liggen van het bruiningsproces. Ze wordt doorkruist door kanalen met zweetklieren (die zweet produceren) en talgfollikels, die de haarwortels bevatten en talg afscheiden.

De bovenste laag van de opperhuid, die erg rijk is aan keratine, wordt het stratum corneum genoemd. Hier worden de dode huidcellen geëlimineerd door vervelling.

Om meer te weten te komen over de huid en hoe ze werkt, leest u ons speciale artikel over de huidstructuur.

Retinol

Retinol kennen we ook onder de naam vitamine A. Het is een vitamine die oplosbaar is in het vetweefsel dat een belangrijke rol speelt bij het zicht (in het bijzonder het nachtzicht). Ze draagt bij tot de groei van de botten, het regelen van het immuunsysteem, de voortplanting, maar ook de gezondheid van de huid en de slijmvliezen. Vitamine A zou ook het celmetabolisme beschermen tegen oxidatie. Deze twee effecten verklaren waarom deze vitamine wordt gebruikt in veel anti-agingproducten.

We vinden vitamine A terug in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (lever, eieren, olierijke vis, volle melk en melkproducten), maar ook in fruit en groenten die carotenoïden bevatten en die herkenbaar zijn aan hun groene, gele of oranje kleur.

Talg

Talg of huidsmeer is een mix van vette stoffen die specifiek zijn voor de mens en die worden geproduceerd door de talgklieren. Talg bevat vetten en vetzuren vermengd met huid- en haarresten en was (zoals cerumen of oorsmeer). Vermengd met zweet en huidafvalstoffen vormt hij een hydrolipidenfilm die de opperhuid bedekt, de bovenste huidlaag. Dit laagje beschermt haar tegen tegen factoren van buitenaf (bacteriën, schimmels, vocht, tocht, ...) en houdt haar soepel.

Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, spreekt men over een 'vette huid'. Vind al onze tips en uitleg terug in het artikel over de vette huid.

Ultravioletstraling

Ultravioletstraling of UV-straling is elektromagnetische straling die onzichtbaar is voor het menselijk oog en is in het bijzonder afkomstig van de zon.

Ultravioletstralen danken hun naam aan hun positie: net achter de paarse strook van het zichtbare lichtspectrum.

Ze worden opgedeeld in:

  • ultravioletstraling A (UVA) of langegolfstraling, die verantwoordelijk is voor ons bruine kleurtje en de synthese van vitamine D, maar ook voor huidveroudering en de vorming van degeneratieve huidwonden;
  • ultravioletstraling B (UVB) of middellangegolfstraling, die zonnebrand en verbranding veroorzaakt bij een onbeschermde blootstelling aan de zon .

Vetzuren

Vetzuren, afkomstig van de afbraak van voedingsvetten in het spijsverteringsstelsel, zijn een essentiële bron van energie voor het lichaam. Er bestaan meer dan 40 verschillende soorten vetzuren en ze worden onderverdeeld in verschillende families volgens hun chemische samenstelling. We onderscheiden:

  • Verzadigde vetzuren, die meestal een vaste vorm hebben op kamertemperatuur (boter, kaas, vlees, palmolie...);
  • Onverzadigde vetzuren, die nog eens worden onderverdeeld in mono-onverzadigde vetzuren (olijven, koolzaad, pinda's, noten...) en poly-onverzadigde vetzuren (vette vis, plantaardige oliën, eieren...).
  • Sommige vetten bevatten verschillende soorten vetzuren. Raapzaadolie bevat bijvoorbeeld zowel mono- als poly-onverzadigde vetzuren.
  • Om te weten welke van deze vetzuren helpen om de jeugdige uitstraling van de huid te behouden, lees dan ons artikel over Voeding en onze tips om uw huid te verzorgen aan de hand van een gezonde voeding.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine die we nodig hebben om calcium te kunnen absorberen en de botten te verstevigen. Ze speelt ook een rol in biologische fenomenen zoals de immuniteit.

Het lichaam maakt vitamine D aan dankzij UV-straling door de omzetting van cholesterol. Vitamine D kan ook worden opgenomen uit onze voeding (plantaardige en dierlijke producten).

Voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn stoffen afkomstig uit onze voeding die worden gebruikt voor de werking van ons lichaam.

Ze worden opgedeeld in voedingsstoffen die energie bieden (proteïnen, koolhydraten, lipiden en alcohol) en voedingsstoffen die een opbouwende of beschermende functie hebben (mineralen, vitaminen, water, maar ook eiwitten).

Om meer te weten te komen over de rol van voedingsstoffen voor de gezondheid en jeugdige uitstraling van de huid leest u ons artikel over voedingsstoffen en hun effect op de huid. U vindt al onze aanbevelingen terug in onze coaching over anti-agingvoeding

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn chemisch onstabiele moleculen die worden aangemaakt door het lichaam, maar ook door externe factoren zoals UV-straling. Een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidantia is nodig voor een correcte fysiologie. Vrije radicalen hebben schadelijke effecten op ons lichaam door een direct effect op de lipiden, eiwitten en het DNA.

Om het proces van de vorming van vrije radicalen beter te begrijpen, leest u ons artikel over oxidatieve stress. Ons artikel Huidveroudering begrijpen bevat ook veel uitleg over dit fenomeen. Tot slot vindt u nog advies om u te beschermen tegen vrije radicalen in het deel Beauty coaching.

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven